بهترین راه درمان فتق ناف

انواع فتق در نوزادان و کودکان و درمان آن

حدود 10 درصد از مردم در طول زندگی به نوعی فتق مبتلا میشن. بیش از 1 میلیون ترمیم فتق شکم هر ساله انجام میشه که ترمیم فتق اینگوینال نزدیک به 770000 مورد از این موارد رو تشکیل میده.

مانند بسیاری از افراد، شما احتمالاً فتق رو با بلند کردن وزنه های سنگین مرتبط می دونین. اما در واقع، بسیاری از کودکان خردسال، کودکان نوپا و نوزادان دچار فتق میشن – و کاملاً واضحه که در باشگاه وزنه برداری نمی‌کنن یا اثاثیه سنگین رو جابه‌جا نمی‌کنن.

در بیشتر موارد، فتق ها مادرزادی هستن، در بدو تولد وجود دارن، اما ممکنه تا اواخر زندگی قابل مشاهده نباشه.

انواع فتق چیه؟

فتق اینگوینال. اکثر فتق ها در کودکان - حدود 80 درصد - فتق مغبنی هستن، به این معنی که اونا در قسمت پایین شکم، نزدیک کشاله ران هستن. 

در پسران، قسمت بیرون زده روده ممکنه وارد کیسه بیضه شه که می تونه باعث تورم و درد بشه. 

در دختران، تورم معمولا در لابیا یا کشاله ران هس. شایع ترین نواحی که فتق ظاهر میشه در شکم، کشاله ران و ناف هس. دو نوع فتق مغبنی وجود داره:

  • فتق اینگوینال مستقیم. این زمانی اتفاق میوفته که یه نقطه ضعیف در عضلات پایین شکم ایجاد میشه و بافت ها قادر به عبور از نقطه ضعیف هستن.
  • فتق اینگوینال غیر مستقیم. این زمانی اتفاق میوفته که کانال اینگوینال (یک گذرگاه کوچک از دیواره پایین شکم) قبل از تولد بسته نمیشن. این فتق ها در کودکانی که نارس به دنیا اومدن بیشتر دیده میشه.

فتق نافی. این فتق ناف در کودکان و نوزادان کمتر از 6 ماه شایعه. اونا زمانی اتفاق میوفتن که سوراخ دیواره شکم، جایی که بند ناف از دیواره شکم خارج می‌شه، بسته نمی‌شه. ناف کودک شما ممکنه بزرگ و متورم به نظر برسه.

فتق ناف معمولاً تا زمانی که کودک شما یه ساله شه، خود به خود بهبود پیدا می کنه.

فتق اپی گاستر. در این نوع فتق که بیشتر در پسران اتفاق میوفته، برآمدگی از طریق عضلات شکم بین قفسه سینه و ناف ایجاد میشه که باعث ایجاد توده در اون ناحیه میشه. برای رفع این نوع فتق نیاز به جراحی هس.

فتق هیاتال. این نوع فتق زمانی اتفاق میوفته که قسمت بالایی معده از طریق سوراخ ضعیفی در دیافراگم که مری به معده می‌رسه برآمده میشه. در حالی که این فتق ها رایج هستن، اغلب کوچک هستن و هیچ مشکلی ایجاد نمی کنن.

با این حال، کودک شما ممکنه سوزش سر دل، درد قفسه سینه و سوء هاضمه داشته باشه. اصلاح رژیم غذایی و/یا داروها می تونه باعث تسکین بشه، اگرچه گاهی اوقات این فتق ها نیاز به جراحی دارن.

فتق های برشی. فتق برش بعد از جراحی شکم ایجاد میشه. روده ها ممکنه از طریق شکم در اطراف یه برش جراحی بیرون بزنن. فرزند شما برای رفع این فتق به جراحی دیگری نیاز داره.

فتق های ورزشی. نوجوانان ممکنه دچار فتق ورزشی بشن، آسیبی که در ناحیه مغبنی ناشی از چرخش و چرخش مکرر ایجاد میشن. این نوع فتق عمدتاً در جوانانی که هاکی روی یخ، فوتبال و تنیس بازی می کنن، رخ میده.

تشخیص اونا ممکنه دشوار باشه زیرا ممکنه علائم کلاسیک فتق رو نشون ندن. علامت اصلی درد کشاله ران هس که ممکنه به داخل کیسه بیضه تابیده بشه. درد می تونه ماه ها طول بکشه، اما برآمدگی آشکار بافت هرگز ظاهر نمیشه.

علائم فتق چیه؟

مردان شش برابر بیشتر از زنان در معرض فتق هستن. در بیشتر موارد، توسط والدینی که متوجه برآمدگی میشن یا توسط پزشک در طول یه معاینه فیزیکی معمول تشخیص داده میشن.

علائم فتق عبارتند از:

  • توده در کشاله ران نزدیک ران
  • گریه مداوم در نوزادان
  • توده ای که هنگام ایستادن یا زور زدن کودک بزرگتره (مانند گریه یا سرفه) و هنگامی که کودک دراز کشیده یا آرام هس ناپدید میشن.
  • درد و حساسیت

درمان فتق

فتق ها نیاز به درمان دارن - اغلب با جراحی - برای جلوگیری از عوارضی مانند خفه شدن، که در آن بخشی از روده در فتق گیر می کنه و جریان خون رو به اون قسمت روده قطع می کنه. 

نوزادان 6 ماهه و کوچکتر مبتلا به فتق مغبنی نسبت به کودکان بزرگتر و بزرگسالان در معرض خطر خفگی بسیار بیشتری هستن. علائمی که نشون میده فتق ممکنه خفه شده باشد عبارتند از:

  • تهوع و استفراغ
  • نفخ شکم
  • برآمدگی که در لمس بزرگ و قرمز و حساس میشه.

اکثر کودکان و نوجوانان بزرگتر که فتق اونا تشخیص داده میشه در واقع از بدو تولد دچار ضعف عضلات یا سایر بافت های شکمی بودن.

پزشکان برای تشخیص فتق از چه آزمایشاتی استفاده می کنن؟

اگر تشخیص پس از معاینه فیزیکی مشخص نباشه، پزشک ممکنه آزمایش های تصویربرداری رو برای بررسی فتق مغبنی تجویز کنه. پزشکان همچنین ممکنه از آزمایشات تصویربرداری برای بررسی بیشتر استفاده کنن.

تست های تصویربرداری ممکنه شامل:

پیوند خارجی NIH سونوگرافی، که از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از اندام های شما استفاده می کنه.

توموگرافی کامپیوتری (CT) پیوند خارجی NIH، که از ترکیبی از پیوند خارجی NIH اشعه ایکس و فناوری رایانه برای ایجاد تصاویر استفاده می کنه.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) پیوند خارجی NIH، که بدون استفاده از اشعه ایکس از اندام‌های داخلی و بافت‌های نرم بدن شما عکس می‌گیره.

خبر خوب اینه که فتق ها رایج هستن و به راحتی درمان میشن و اثرات نامطلوب درازمدت در سلامتی ندارن.

درباره دکتر بهار اشجعی

دکتر بهار اشجعی دارای بورد فوق تخصصی در جراحی کودکان و نوزادان از پزشکان منحصر به فرد و ماهر در زمینه جراحی اطفال و کودکان در تهران هستن، ایشون دوره پزشکی عمومی رو در دانشگاه شهید بهشتی تهران گذروندن و بعد از اتمام دوره پزشکی عمومی به تحصیل در رشته جراحی عمومی در دانشگاه شهید بهشتی تهران پرداختن، بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی در رشته جراحی عمومی، در رشته جراحی اطفال پذیرفته شدن و دوره جراحی اطفال رو در دانشگاه علوم پزشکی تهران گذروندن و موفق به کسب رتبه اول کشوری در برد فوق تخصصی جراحی اطفال شدن.

راه های ارتباط با ما

مطب:  تهران ـ انتهای بلوار کشاورز، رو به روی درب شرقی بیمارستان امام خمینی، ساختمان شیشه ای سبز، پلاک ۳۷۰ ساختمان ۴۱۶ طبقه ۳ واحد ۱۹

 تلفن:

۰۲۱-۴۴۸۰۶۶۶۸ 

 ۰۲۱-۴۴۸۴۱۸۶۲

منبع: https://dr-ashjaei.com/

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.